Jdi na obsah Jdi na menu
 


druhy myšek






MYŠ LABORATORNÍlaboratorni-mys.jpeg

Má bílý kožíšek a červená očíčka.
Dlouho dobou domestikací bylo
získáno kolem 300 druhů mutací s nejrůznějším vybarvením i kvalitou srsti.Je nenáročná a hodí se i pro začátečníky.             MYŠ DOMÁCÍ
mys-domaci.jpeg

Dříve obývala teplé oblasti Evropy,  Asie a severní Afriky ale brzy se rozšířila do celého světa.Je to škůdce ale zároveň se dá chovat jako domácí mazlíček.

MYŠ ZEBROVANÁmys-zebrovana.jpeg                                           Pochází z tropické Afriky.Vyskytuje se na savanách a horských pralesích.Z roskousaného listí a trávy si staví nadzemní kulovitá hnízda,mezi kterými udržuje pěšiny.Potřebuje velké akvárium neboť velmi rychle běhá a vysoko skáče.Kromě ovoce a zrní jí podávejte hmyz.  MYŠ BODLINATÁmys-bodlinata.jpeg                                            Má ploché bodliny(jak její název napovídá)a ty jí rostou na zádech.Obývá suché oblasti severní Afriky,přední Asie a Arabského poloostrova.Samice rodí pouze 1-3 mláďat.         MYŠICE TEMNOPÁSNÁmysice-temnopasna.jpeg                Je jen o málo menší než myš domácí.Žije ve vlhčích oblastech,ale také u krajů lesa nebo i na polích.Je rozšířena ve střední a východní Evropě od Německaaž po Kavkaz.


MYŠICE MALOOKÁmysice-malooka.jpeg                                      Velikostí a zbarvením připomíná myš domácí.Srst má většinou šedohnědou,zespodu je bělavá.

MYŠICE LESNÍmysice-lesni.jpeg                              Velmi se podobá myšici malooké a myšici křovinné.Ani jeden z těchto druhů se nesmí chytat za ocas,protože mají velice jemnou pokožku a mohl by jim upadnout.V Evropě žije od východní Francie,Itálie a jižní Skandivánie až po Kavkaz,Ural,Blízký východ a Malou Asii.Váží pouhých18-45g.Žere žaludy,bukvice,ořechy a spoustu dalších plodů stromu.Na jaře spořádá i hmyz.        

MYŠ NILSKÁmys-nilska.jpeg                                  Velikostí se podobá potkanovi.K sobě se chovají poměrně snášenlivě ovšem na člověka si zvykají jen těžko.Jiné to ovšem je,když máte myš Nilskou už jako mládě a velmi se jí zabýváte.Já jí ale stejně doporučuji zkušenějším chovatelům.                                         
MASTOMYŠ-KRYSA MALÁmastomys.jpeg                      Pochází z Afriky ale dnes je chovaná i jako laboratorní.Původně byla vybarvena do tmavě šedohnědé až černě s bílím bříškem,dnes je chována s krémovým až bílo-černým zbarvením.Většinou má červené oči.